גליון
73
אביב 2024
ליאורה בילסקי ואורי ברון

חוק בצל 7 באוקטובר: מחשבות על משפט, פוליטיקה ואלימות

אירועי 7 באוקטובר, והמלחמה שפרצה בעקבותיהם, מסמנים שבר של אלימות שמעורר כמיהה למשפט שיחזיר את החוק על כנו. מאמר זה מבקש לחשוב על הקשר בין משפט, פוליטיקה ואלימות בצל אירועי 7 באוקטובר. בפרט, המאמר מתחקה אחר שני אתרים בהם המשפט נקרא להשיב את החוק למול האלימות, ומראה כיצד הם חושפים קשר פנימי ומורכב זה. החלק הראשון דן בדילמות שמעוררות סוגיית ההעמדה לדין של החשודים בביצוע פשעי הזוועה במסגרת המתקפה של חמאס ב־7 באוקטובר שנתפסו ומוחזקים על ידי ישראל. המאמר משתמש בסוגיה זו כהזדמנות לדון בתופעת "המשפט הפוליטי", החושפת רגע מכונן שבו האלימות, ולא החוק, הם שמעצבים את המשפט. בניגוד לתפיסה המקובלת שמזהה בין "משפט פוליטי" לבין "משפט ראווה" שתוצאותיו מוכתבות מראש על ידי השלטון, המאמר פונה להגות ליברלית שמעמידה מובן אלטרנטיבי של "משפט פוליטי", שיכול לעלות בקנה אחד עם תפיסה ליברלית של המשפט. הגות זו מלמדת כי ההבנה של הערך של המשפט הפוליטי נובעת מעמדה מפוכחת אשר מכירה בממד הפוליטי שלו, בקשר הבלתי ניתן להתרה בינו לבין האלימות, ואינה מנסה להכחיש או לטשטש אותו. החלק השני של המאמר עובר מהזירה המדינתית לבינלאומית ודן בהליך המשפטי שפתחה דרום אפריקה בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) נגד מדינת ישראל בעזרת התיאוריה על משפטים פוליטיים. אף שהמשפט הבינלאומי נועד לגשר על מצבים של אי־הסכמה בין עולמות נורמטיביים בלתי מתיישבים, האמנה הפכה בדיון לכלי ניגוח פוליטי שהוביל לחשיבה בינארית ושטוחה שבמסגרתה אין דרך להכיר או לייצג את הקורבנות של הצד השני. בכך המשפט הבינלאומי הפך לזירה שמאפשרת לקדם עמדה פוליטית דוגמטית, במקום לפרוע ולערער את ההבחנות הבינאריות והדיכוטומיות בין הצדדים.

ליאורה בילסקי היא פרופסור מן המניין בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב והמנהלת האקדמית של מרכז מינרבה לזכויות אדם באוניברסיטה. מחקרה עוסק במשפטי שואה, ג'נוסייד, צדק מעברי ומשפטים פוליטיים. מחברת הספרים צדק טרנספורמטיבי: זהות ישראלית במשפט (2004) וכן השואה, התאגיד והמשפט (2017). ספרה איך אומרים ג'נוסייד בעברית: המאבק על ג'נוסייד תרבותי במשפט אייכמן צפוי לראות אור בקרוב בסדרת ״קו אדום״ בהוצאת הקיבוץ המאוחד.

אורי ברון השלים תואר שני בפילוסופיה (בהצטיינות יתרה) ותואר ראשון במשפטים (בהצטיינות) באוניברסיטת תל אביב. מחקרו עוסק באתיקה, בפילוסופיה של השפה ובפילוסופיה של המשפט, בדגש על קווי התפר בין תחומים אלה. עבודת המ"א שלו, "הנדסה מושגית וביקורת נורמטיבית", בחנה את האופן שבו ביכולתנו לבקר, לשנות ולשפר את המושגים שמעמידה לרשותנו שפת היומיום